Annikin Runofestivaali muuttaa! Teemana runo & työ. John Cooper Clarke ulkomaisena esiintyjävieraana.

Annikin Runofestivaali
11.6.2011. klo 11.00-22.00
Väinö Linnan aukiolla Tampereella.
Pääsyliput 3,5 e
www.annikinkatu.net/runofestivaali2011

 

Annikin Runofestivaali muuttaa Finlaysonin tehdasalueella sijaitsevalle Väinö Linnan aukiolle. Tämän vuoden tapahtuma tutkii runouden ja työn suhdetta. Ulkomaisena esiintyjävieraana nähdään punk-runouden isähahmo ja eräs maailman suosituimmista runoesiintyjistä John Cooper Clarke. Suomalaisesiintyjiin kuuluvat mm. Arja Tiainen ja Paleface. Tämän vuoden runofestivaalitaiteilija on Sasha Huber.

Tampereella Annikinkadun puutalokorttelin sisäpihalla vuodesta 2003 lähtien talkoovoimin järjestetty Annikin Runofestivaali on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista runotapahtumista. Ensi kesänä festivaali muuttaa Tampereen ydinkeskustassa Finlaysonin tehdasalueella sijaitsevalle Väinö Linnan aukiolle. Väliaikainen muutto johtuu Annikin korttelissa tänä keväänä alkaneesta peruskorjauksesta. Siirtymä satavuotiaasta työläiskorttelista samanikäiseen tehdasmiljööseen on Annikin Runofestivaalin taiteellisen johtajan J.K Ihalaisen mukaan looginen. “Onhan Annikilta varmasti käyty menneinä vuosikymmeninä Finlaysonin tehtaissa töissä. Lähdemme siis kaupungille hommiin”.

Kahdeksannen Annikin Runofestivaalin teemana on “Runotyöläiset”. Teemaa on inspiroinut uuden tapahtumapaikan tehdasmiljöö. “Haluamme tutkia runon ja työn suhdetta ja sitä, onko runoilija vain yksi ammatti muiden joukossa,” J.K Ihalainen kertoo.

Englannista saapuu esiintyjäksi punk-runouden isähahmo ja yksi maailman suosituimmista runoesiintyjistä John Cooper Clarke. Loppuunmyydyillä rock-klubeilla ja festivaalien lavoilla esiintyvä Cooper Clarke aloitti runoilijan uraansa samoilla keikoilla 70-luvun englantilaisen punk-liikkeen vaikuttajien kuten Sex Pistolsin, The Clashin ja Buzzcocksin kanssa. Sid Viciousin, Allen Ginsbergin ja stand up-koomikon risteytykseksi luonnehdittu Cooper Clarke tunnetaan satiirisesta ja absurdin hauskasta runoudestaan, jota hän esittää konekiväärimäisellä tempolla.

Runofestivaalin esiintymislavalla nähdään myös yksi maansa tunnetuimmista kirjallisuusvaikuttajista, virolaisen runouden kauhukakara Kivisildnik. Tapahtuman suomalaisesiintyjät ovat Arja Tiainen, Joose Keskitalo, Tuija Välipakka, Janne Kortteinen, Paleface, Kristiina Wallin, Teemu Manninen sekä Raisa Marjamäki & Black Motor. Lasten runo-ohjelmasta vastaavat Mona Ratalahti ja Rosvo-orkesteri. Tapahtuman juontajana toimii Helsinki Poetry Connectionin Harri Hertell.

Tämän vuoden Annikin Runofestivaaleilla kuvataiteet ovat suuremmassa roolissa kuin koskaan aikaisemmin. Runofestivaalitaiteilija Sasha Huberin tilateos Strange Fruit ripustetaan festivaalin tapahtumapaikkana toimivat Väinö Linnan aukion yläpuolelle, jossa se on esillä Runokaupunki -festivaalin ajan 6.-12.6. Tämän lisäksi festivaalivieraiden nähtävissä on festivaalipaikan pihapiirissä sijaitsevissa Työväenmuseo Werstaassa ja TR1 Taidehallissa maksutta yhteensä neljä eri taidenäyttelyä. Runofestivaalin päätösklubi järjestetään Kulttuurikeskus Telakalla klo 21.30 lähtien. Esiintymässä ovat Dxxxa D, Harri Hertell sekä etnoyhtye Aalto.

Tänä vuonna Annikin Runofestivaalin järjestämistä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta, WSOY:n kirjallisuussäätiö, Tampereen kulttuuripalvelut sekä Pirkanmaan taidetoimikunta.

May 12, 2011 · Teonsana · Comments Closed
Posted in: Tapahtumat