Runoraati muuttaa kotivideot runoudeksi

Ovatko kotivideosi silkkaa runoutta? Pelasta muistosi! Muuta kotivideosi kirjastossa digimuotoon ja lähetä dvd Runoraatiin.

Runoraati on jo 10 vuotta koukuttanut suomalaiset televisiokatsojat keskustelemaan runoista ja tunteista sekä taltioinut yli sata runoesitystä. Juhlavuoden kunniaksi Yle Teeman ohjelma haastaa yhdessä kirjastojen kanssa katsojansa pelastamaan muistonsa eli siirtämään VHS:ltä kotivideot digiaikaan kirjastojen digitointipisteissä. Keräys kestää huhtikuun loppuun asti. Hanke huipentuu, kun tunnetut räpartistit tekevät Helsingin taiteiden yössä torstaina 23.8. videoille kunniaa ja kilpailevat säestämällä kuvia sanoilla. Raati ratkaisee voittajan.

VHS on katoava formaatti. Videolle tallennetut ainutlaatuiset muistot ensiaskeleista, häistä, lomalta ja arjesta tuhoutuvat turhaan, kun aika tärvelee videonauhaa tai tilaa vievät videokasetit heitetään muutoissa pois. Kirjastot ovat tulleet apuun. Kirjastot ovat tarinoiden kertomisen paikkoja, kotivideot ovat tarinoiden kertomisen yksi muoto.

Kirjastot katsovat tehtäväkseen tietoyhteiskunnassa auttaa ihmisiä kertomaan ja myös säilyttämään tarinansa. Niinpä kirjastoihin eri puolilla Suomea on perustettu digitointipisteitä, joissa kirjastojen käyttäjillä on mahdollisuus ilmaiseksi siirtää tärkeitä hetkiään vanhemmista formaateista dvd:lle. Esimerkiksi Helsingissä analogista kuvamateriaalia voi siirtää digiaikaan Lasipalatsissa, Pasilassa, Töölössä ja Myllypurossa. Digitointipisteet ovat suosittuja ja niitä tulee koko ajan lisää niin pienten paikkakuntien kuin suurten kaupunkien kirjastoihin. Runoraadin kotisivuilla on päivittyvä lista kirjastojen digitointipisteistä.

Räp on runomuoto, joka syntyi VHS:n kanssa samoihin aikoihin. Mutta rap elää, kukoistaa ja rikastuttaa suomen kieltä. Siksi Runoraati haastaa viisi tunnettua räpartistia tekemään VHS:lle kunniaa ja kilpailemaan kotivideoiden sanallisessa säestämisessä Runoraadin erikoislähetyksessä, joka nauhoitetaan Helsingin Taiteiden yössä torstaina 23.8.

Tee näin:

Siirrä kuvaamasi yli viiden minuutin kotivideo VHS:ltä dvd:lle. Lähetä dvd Runoraatiin huhtikuuhun loppuun mennessä.

Anna yhteystietosi, lyhyt kuvaus videon sisällöstä ja keitä videolla esiintyy. Sitoudut siihen, että sinulla on kuvassa näkyvien ihmisten lupa esittää video tv:ssä.

Säästä vielä alkuperäinen VHS varalta.

Esiraati valitsee viisi videota räpartistien materiaaliksi. Videosi ei tarvitse olla editoitua, valmista taidetta tai erityisen hassua. Tavallinen elämä, se mitä videokameran eteen on sattunut, on arvokasta.

Ohjelmaan valittavista videoista maksetaan palkkio.

Runoraati
PL 92
00024 YLE

yle.fi/runoraati

lisätietoja:

Runoraati
toimitussihteeri Minna Joenniemi
minna.joenniemi(at)yle.fi
0400888786

Kirjastot.fi viestinnän suunnittelija
Päivi Litmanen – Peitsala
plp(at)kirjastot.fi
040 334 9483

February 17, 2012 · Teonsana · Comments Closed
Posted in: Kilpailut, Kirjasto