Valtakunnallinen Novelli palaa! -hanke käynnistyy

Novelli palaa! on Nuoren Voiman Liiton valtakunnallinen suurhanke, joka pyrkii siihen, että novelli näkyy ja kuuluu omana itsenään ja löytää tiensä lukijoiden luo. Hanke alkaa lokakuussa 2012 ja kestää vuoden. Se toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Katapultti-apurahan turvin.

Suomalaiset ovat tottuneet lukemaan ja arvostamaan tiiliskiviromaaneja. Novelli voi kuitenkin tuoda aivan uusia ja erilaisia kokemuksia lukijalle – se viipyy kanssasi hetken, mutta voi jättää jäljen koko loppuelämäksi. Novelli on kiinnostava, omalakinen kirjallisuudenlaji.

Hanke käynnistyy Turun kirjamessuilla, jossa novellistit Jari Järvelä ja Maarit Verronen luotaavat novellin nykytilaa lauantain paneelikeskustelussa, lukevat tekstejään ääneen Novelliprosak-klubilla ja antavat harrastajakirjoittajille palautetta sunnuntain Novelliklinikalla. Teemavuoden aikana novelli on esillä kymmenessä novellitapahtumassa ympäri Suomen: Turun lisäksi Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa, Kuopiossa, Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Junamatkustajia ilahduttavat kuukausittain VR:n Matkaan-lehdessä julkaistavat uudet novellit. Kaksitoista suomalaista eturivin kirjailijaa kertoo tarinan matkustamisesta. Sarjan aloittaa Petri Tamminen lokakuun lehdessä humoristisella kuvauksellaan Balkanin-matkasta. WSOY kokoaa novellit antologiaksi, joka julkaistaan syksyllä 2013. Mukana sarjassa ovat muun muassa Jari Tervo, Rosa Liksom ja Johanna Sinisalo.

Nuorille suunnattu novellikirjoituskilpailu on jo käynnissä. Kustannusosakeyhtiö Teos julkaisee kilpailun parhaista teksteistä antologian syksyllä 2013. Teemavuoden aikana novellistit vierailevat myös lukioissa. Novelli.fi -sivustolle on avattu Novellitietopankki, jonne kootaan muun muassa lukuvinkkejä, tietoa novellista kirjallisuudenlajina sekä kirjailijoiden ja lukijoiden puheenvuoroja.

Nuori Voima -lehden jokaisessa numerossa julkaistaan teemaan liittyvä uusi suomalainen tilausnovelli ja käännös jostakin aiemmin julkaisemattomasta novellista. Käännösnovellit ovat kiinnostavia uusia tuttavuuksia eri puolilta maailmaa.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Nuoren Voiman Liitto
Koordinaattori Janette Hannukainen
puh. 044 307 4675
janette.hannukainen@nuorenvoimanliitto.fi

www.novelli.fi

 

 

October 10, 2012 · Teonsana · Comments Closed
Posted in: Hankkeet