Info

Lyhyt info

Perustaja ja ylläpitäjä: Minna Autio
Sivusto on perustettu: 23.4.2008
Yhteys: kirjallisuuskalenteri(at)gmail.com


Mistä Teonsanassa on kysymys?

Kaikkihan me tiedämme kirjallisuuden? Sen rahisevankahisevan otuksen, joka asuu kansien välissä, koulun ja kirjaston hyllyillä, Hesarin kulttuuriosastolla ja Finlandia-palkintoraadin pöydällä. Harva siihen on henkilökohtaisesti tutustunut. Monille se on vain sana paperilla tai vilahtava linkki tietokonenäytöllä ennen klikkaamista jonnekin muualle.

Silkkaa urbaania legendaa! Kirjallisuus on karistanut pölyt harteiltaan, vaihtanut rennompiin nahkoihin ja lähtenyt ulos ihmisten keskelle: baarin lavalle runokaraokeen, muusikoiden kanssa jammailemaan, leikkimään lasten kanssa sekä messuille ja kesätapahtumiin kaikkien luokse. Sitä voi kuunnella ja tunnustella, sen kanssa voi puhua, sitä voi kuka tahansa lausua tai laulaa.

Teonsana on sivusto, joka haluaa nostaa esiin Suomen vilkkaan kirjallisen elämän. Kirjallisuus on liikettä, ääntä, koettavaa ja itse tehtävää – ja sitä löytyy kaikkialta. Pienimmissäkin kylissä tavataan kirjailijoita, järjestetään runojuhlia ja huvitellaan lauseilla, jotka eivät tosiaankaan maistu paperilta. Teonsanan tavoitteena on nostaa esiin nämä tilaisuudet ja tuoda lisää ihmisiä kirjallisuuden äärelle kuin urbaaneille nuotiotulille: tarinoita kuuntelemaan ja kokemaan kaikilla aisteilla.

Kirjallisuus ei ole vain ammattilaisia ja tutkijoita varten, vaan kaikkien omaisuutta!


Yhteyksiä

Jos sinulla on tunnukset Facebookissa, voit tykätä Teonsanasta myös siellä. Sinne voi ilmoittaa myös tulevia tapahtumia ja muuta sivustoon liittyvää, ja halutessasi saat Teonsanan uusimmat tapahtumailmoitukset näkyviin oman FB-etusivusi tapahtumanäkymässä. Samat ilmoitukset näkyvät myös tuossa oikeassa sivupalkissa.

Palautetta ja tapahtumatiedotteita voi lähettää sivuston sähköpostiosoitteeseen kirjallisuuskalenteri(at)gmail.com, tai jättää kommenttina etusivun blogiin.

Jos haluat osallistua Teonsanan tekemiseen esim. kertomalla tapahtumasta, jossa olet käynyt tai haluaisit sivuille uusia toimintoja, ota ihmeessä yhteyttä. Teonsanaan voi halutessaan lähettää myös kirjallisuusaiheisia linkkejä, kuvia, vitsejä, anekdootteja ja tarinoita.

Kuka mitä häh?

Kuka:

Teonsanan perustaja ja ylläpitäjä on Minna Autio, Viita-akatemian kolmivuotisen kirjoittajakoulun käynyt kirjallisuusintoilija ja kirjastovirkailija. Esikoisrunokirja Spiraali (Sanasato 2016).

On toiminut mm. kirjoittajayhdistys Viitapiirin ja Runokaupunki-viikkoa järjestäneen Tampereen Runoviikko ry:n hallituksessa. Toimii tällä hetkellä mm. kirjoitusohjaajana sekä freelancerina viestintä- ja markkinointialalla. Kirjoittaa blogia Wilhelmiinan talo. Häärää muutenkin paljon.

Mitä:

Kun luova (tai silkka) hulluus ja huima innostuminen erilaisista asioista sekä pedanttinen tietojen keräilyn ja jakamisen tarve yhdistyvät samassa ihmisessä, siitä ei hyvää seuraa. Tai seuraa jotakin tällaista.

Häh:

Saan eri sähköpostilistoilta ja muista yhteyksistä jatkuvasti tietoa kirjallisuustapahtumista ja kirjoituskilpailuista, ja ne yleensä aina hukkuvat kaikkien muiden viestien ja lippulappusten sekaan.

Halusin laittaa Google-kalenteriini oman kalenterin kirjallisuustapahtumille, jotta näkisin helposti kaikki lähiaikojen tapahtumat ja kilpailut. Arvelin, että ne saattaisivat kiinnostaa muitakin ja julkaisin kalenterin. Kaikki eivät kuitenkaan käytä Googlen kalentereita, joten se olisi ollut useimmille kovin hankala löytää. Minulla ei ollut kotisivuja, jonne voisin kalenterin laittaa, joten asiaa pohdittuani päätin perustaa nettisivut kalenteria varten.

Sivusto alkoi kehittyä varsin nopeasti: lisäsin mm. oman sivun ajankohtaisille kirjoituskilpailuille sekä blogin sekalaisille ilmoituksille ja tiedotteille. Sivusto alkoi saada kävijöitä ja siihen linkitettiin eri paikoista. Tapahtumanjärjestäjät alkoivat ilmoittaa tapahtumistaan suoraan Teonsanaan.

Heinäkuussa 2010 Teonsana sai tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, ja muutti yhdysvaltalaisesta mainosrahoitteisesta palvelusta Nokturno.orgin huomattavasti paremmin toimivalle palvelimelle. Samalla ulkoasu muuttui (toivottavasti parempaan), mainokset poistuivat ja sivustoa on muutenkin kehitetty monipuolisemmaksi. Myöhemmin tulossa on uudistuksia, jotka eivät olleet aikaisemmin teknisesti mahdollisia: mm. kirjallisuusaiheinen linkkikirjasto.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Teonsanan horoskooppi

Teonsana on syntynyt 23. huhtikuuta 2008, joten sivusto on horoskoopiltaan Härkä. Jos Teonsana olisi ihminen, horoskooppisivusto Uniluoto kuvailisi “häntä” mm. näin:

“Härkä-ihminen on tyyni, tasapainoinen ja mietiskelevä. Hän aloittaa kaiken harkiten ja vie työn loppuun järjestelmällisesti, ahkerasti ja sinnikkäästi. Pitkäaikaiset tehtävät ovat hänelle sopivia, sillä hänessä on niiden suorittamiseen vaadittavaa jännitteisyyttä.”

“Hän on kuin hedelmällinen maaperä, mukautuva ja vastaanottavainen. Hänen tiedostamattomat voimavaransa pakottavat hänet tuottamaan.”

“Herkkyytensä ansiosta hän on taiteilija…”

“Hän omaksuu hitaasti, mutta hänen muistinsa on usein suunnaton ja näin ollen verraton asiavarasto. Hänen parhaat ominaisuutensa ovat kärsivällisyys ja vankkumattomuus, mutta hänen suurin heikkoutensa on jääräpäisyys, jota vastaan kaikki järkeily on hyödytöntä.”

“Hän arvostaa mukavuutta ja rentoutumista …”

Teonsana ei kuitenkaan välttämättä suosittele horoskooppiin tukeutumista elämänohjeina. 😉

 


Sivu päivitetty 11.1.2016